Αδόλφος Χίτλερ: Θρησκεία και θρησκευτικότηταΤην ίδια στιγμή που η πίστη βοηθά στην ανύψωση του ανθρώπου απ' το επίπεδο του ζώου, συμβάλει κιόλας ώστε να του εξασφαλίζει και να του σιγουρεύει την ζωτική του ύπαρξη. Πρέπει λοιπόν να εξυψώσουμε την ανθρωπότητα μέχρι του σημείου ώστε να αποκτήσει θρησκευτικές αρχές, στηριγμένες πάνω στην μόρφωση και που πρακτικά αποκαλούνται αρχές ηθικής ή καλά ήθη, το να καταργήσουμε αυτή την θρησκευτική αγωγή χωρίς να την αντικαταστήσουμε με κάποια άλλη το ίδιο δυνατή κι αποτελεσματική θα είχε σαν αποτέλεσμα το βαθύ ράγισμα των βάσεων αυτής της ίδιας της ανθρώπινης ύπαρξης. 


Μπορούμε λοιπόν ν' αποφανθούμε ότι ο άνθρωπος δεν ζει μόνο για να υπηρετεί μίαν υψηλή ιδέα, αλλά κι ότι αυτή η ιδέα εξασφαλίζει- αποτελεί με την σειρά της για τον άνθρωπο μια απαραίτητη συνθήκη και κατάσταση της ζωής του. Έτσι κλείνει ο κύκλος. Φυσικά μέσα στον τελείως γενικό αυτόν ορισμό της λέξης "θρησκευτικός" περικλείονται παρατηρήσεις ή πεποιθήσεις βασικές, λόγου χάρη, αυτές που αναφέρονται στην αθανασία της ψυχής, στην αιώνια ζωή, στην ύπαρξη ενός υπέρτατου όντος κ.τ.λ. Αλλά όλες αυτές οι αντιλήψεις, όποια επίδραση κι αν εξασκούν πάνω στο άτομο, βρίσκονται υποτεταγμένες κάτω απ' την κριτική του ανάλυση και σε εναλλαγές παραδοχής ή άρνησης, μέχρι που να 'ρθει η εποχή όπου η αποδεικτική πίστη θα πάρει την δύναμη και θ' αποκτήσει την ισχύ νόμου πάνω στο συναίσθημα και στην λογική. 


Η πίστη είναι το όργανο που προσβάλλει με δύναμη και ανοίγει τον δρόμο στην αναγνώριση των διαφόρων θρησκευτικών πεποιθήσεων. Χωρίς ένα βασικό δόγμα, η θρησκευτικότητα, με τα χίλια ακαθόριστα σχήματά της, όχι μόνο θα ήταν χωρίς καμιά αξία για την ανθρώπινη ζωή, αλλά ακόμα θα είχε σαν αποτέλεσμα, χωρίς αμφιβολία, μια γενική αποχαλίνωση. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με το επίθετο φυλετιστής και στους ίδιους κανόνες υπακούει κι αυτό με τον ορισμό ''θρησκευτικοί''.


Να ποιο είναι το αιώνιο κι άλυτο ως τα τώρα πρόβλημα: αυτή η μεταλλαγή ενός φιλοσοφικού συστήματος θεωρητικά σωστού σ' ένα κοινό πιστεύω και σ' έναν αγώνα αυστηρά καθορισμένο, απόλυτα οργανωμένο, και εμπνευσμένο από μια και μοναδική πίστη και θέληση. Όλες οι πιθανότητες μιας θεωρίας στηρίζονται πάνω στην σωστή εφαρμογή και λύση αυτού του προβλήματος. Μόνο τότε, απ' αυτόν τον στρατό εκατομμυρίων, που θα έχουν λίγο ως πολύ κατανοήσει απόλυτα αυτές τις αλήθειες, μερικοί θα φθάσουν ως το σημείο να τις καταλάβουν κατά στάδια, και θα ξεπηδήσει ο άνθρωπος που θα φέρνει μέσα του μια αποστολική δύναμη. 

Αδόλφος Χίτλερ - Ο Αγών μου (Φιλοσοφική θέση του Κινήματος)


Europa Erwache